Yurtdışı Boşanma Kararı
- 1 Ağustos 2016
- Yayınlayan: Avukat Devrim Bozkurt
- Kategoriler: Aile Hukuku, Boşanma Velayet Nafaka Davaları, İlgi Alanları, Medeni Hukuk, Tanıma ve Tenfiz Davaları
Yurtdışı boşanma kararlarının (yurtdışında alınan yabancı mahkeme kararlarının) Türkiye’de tanınması, yani resmi kayıtlara geçmesi için dava açılması gerekmektedir:
Yurtdışındaki yabancı bir mahkemenin vermiş olduğu kararların içeriğinde icra edilmesi gereken bir husus bulunmadığı halde karar içeriğinin Türkiye’de tanınması ihtiyacı nedeniyle açılan dava türüdür. En yaygın örneği yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının yabancı ülkede boşandığı halde Türkiye’de halen kayıtlarda evli olarak görünmesi nedeniyle Yabancı Boşanma İlamının tanınması talepli davadır.
Yurtdışında Boşandım, Türkiye ‘de Tekrar Boşanmam Gerekir mi?
Bir Türk vatandaşı başka bir Türk vatandaşı ile veya bir yabancı ile Türkiye’de evlenmiştir. Birlikte yaşadıkları yabancı ülke mahkemesi, o ülke hukukuna göre boşanma kararı verir. Bu durumda ikamet ettikleri yabancı ülke hukukuna göre boşanmış çiftler Türkiye’deki nüfusta halen evli görünür. Yeniden evlenmek için evlendirme dairesine yapılan müracaatlarda ortaya çıkan bu karışıklığı gidermek gerekir. Bunun için Türkiye’de yeniden boşanma kararı alınması gerekmez. Örneğin Almanya’da yaşayan ve bu ülke kanunlarına göre Alman Aile Mahkemesi tarafından boşanan karı kocanın Türkiye’de tekrar “boşanma davası” açması gerekmez. Sadece tanıma davası açarak yabancı mahkeme kararını Türkiye’de tanınması yeterli.
Yurtdışında boşandıktan sonra nüfus kayıtlarını düzeltmek için ne yapmam gerek?
Yabancı ülke hukuku Türk hukukunun emredici hükümlerine açıkça aykırı olmadığı müddetçe o ülkede alınan boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve nüfus kayıtlarının düzeltilmesi her zaman mümkündür. Almanyada yaşayan Türk vatandaşlarının veya mavi kart alarak Türk vatandaşlığından çıkanların Alman Mahkemelerinde boşandığı halde Türkiyede evli görünmeleri halinde tekrar boşanma davası açmak yerine yabancı mahkeme kararını Türkiye’de tanıtması yeterli olacaktır. Bunun için öncelikle elinizdeki boşanma kararının kesinleştiğini gösteren şerhle birlikte onaylı bir örneğini almanız ve apostil tasdiki yaptırmanız gerek. Daha sonra da bunun yeminli tercüman vasıtasıyla noter tercümesini Türkiyede yetkili bir mahkemeye dilekçe ekinde sunmanız lazım.
Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına veya mavi kart sahibi Türk vatandaşlarına mahkemelerin yapacağı tebligatlar Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile gerçekleştiği yaklaşık altı ay zaman almaktadır. Kısa sürede karar almak için boşanan eşlerin her ikisinin bir avukata vekalet vermesi gerek. Ya da Türkiye’de sizin adınıza tebligat alacak bir akrabalarının adresini verin.
Bu makale yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına yardımcı olma amaçlı kısa ve pratik bilgilendirme içermektedir. Daha fazla ayrıntı mutlaka bir avukatla irtibat kurulmasını öneriyorum.