Anlaşmalı Boşanma Hakkında Merak Edilenler
- 3 Temmuz 2024
- Yayınlayan: Avukat Devrim Bozkurt
- Kategoriler: Aile Hukuku, Boşanma Velayet Nafaka Davaları, İlgi Alanları, Makale & Haberler, Medeni Hukuk
Yorum yapılmamış
Anlaşmalı boşanma avukat ücreti ne kadar?
- Anlaşmalı boşanma davalarında asgari avukatlık ücreti 52.500-TL olup, üzerinde anlaşılan maddi – manevi tazminat gibi alacak kalemlerine göre bu rakam değişebilmektedir.
Anlaşmalı boşanma nasıl olur? Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer?
- Anlaşmalı boşanma davası, evlilikleri en az 1 yıl sürmüş çiftlerin bir avukat rehberliğinde bir araya gelip detaylı bir şekilde protokolü hazırlamalarının ardından bu protokol ile mahkemeye başvurulması şeklinde gerçekleşir. Tarafların duruşmaya bizzat katılmaları ve protokol üzerinde anlaştıklarını, boşanmalarına karar verilmesini istediklerini hakime sözlü olarak da beyan etmeleri gerekmektedir. Bunun üzerine hakim, velayete ilişkin hususlarda çocuğun üstün yararına aykırı bir durum görmezse protokol doğrultusunda hüküm kurar, gerekçeli karar yazılır. Bu şekilde tek celsede boşanmak mümkündür ancak mahkemelerin iş yükü vs. hesaba katıldığında başvuru yapılan mahkemenin yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Bazı mahkemeler bir hafta sonrasına bazıları bir ay sonrasına gün verebilir.
Anlaşmalı boşanma protokolü ne demek?
- Tarafların boşanmanın mali sonuçları ile velayete ilişkin hususlarda vardıkları sonuçları yazıya aktardıktan sonra ortaya çıkan bu yazılı metne anlaşmalı boşanma protokolü denir.
- Velayete ilişkin hususlardan kastımız çocuğun kiminle kalacağı, görüş günleri ne sıklıkla olacağı, çocuğun hangi tatilde kiminle kalacağı, çocuğun eğitim ve sosyal giderlerine kimin ne şekilde katılacağıdır.
Boşanma davası ücretleri ne kadar?
- Çekişmeli boşanma davası 78.000-TL’ den, Anlaşmalı boşanma davası ise 52.500-TL’den başlamaktadır. Ücret davaya konu alacak tutarına bağlı olarak değişir.
- Maddi ve manevi tazminat kalemlerinin bulunması bu rakamlarda değişiklik yapabilir.
Anlaşmalı boşanma şartları nelerdir?
- Öncelikle evlilik birliğinin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir.
- Taraflar boşanmanın maddi sonuçları ve velayete ilişkin sonuçlarında anlaşmaya varmalıdır.
- Mahkemede her iki taraf da protokolü kabul ettiğini ve boşanmak istediğini sözlü olarak da dile getirmelidir
- Hakimin, üzerinde anlaşmaya varılan protokolü uygun bulması gerekmektedir. (Özellikle velayete ilişkin durumlarda çocuğun üstün yararını hakim gözetmek zorundadır. Çocuğun zararına olacağını düşündüğü bir madde var ise değiştirilmesini isteyebilir ya da kendi yaptığı değişikliğin taraflar bakımından kabul edilip edilmediğini sorar.)
Anlaşmalı boşanma davasında hakim taraflara ne sorar?
- Herhangi bir baskı altında kalmadan bu şartlar altında tarafların boşanmayı gerçekten isteyip istemediğini sorar. Bazı mahkemelerde taraflara protokolü birlikte hazırlayıp hazırlamadıkları da sorulmaktadır. Hakimin tek celsede anlaşmalı boşanmaya karar vermesi için buna ikna olması gerekmektedir. Protokolde yazan her koşulu mahkeme kabul etmek zorunda değildir. Mahkemeler en çok müşterek çocukla kişisel ilişkiyle ilgili koşullarda protokolden farklı yönde hüküm kurmaktadır.