Tanıma Ve Tenfiz Davaları
- 23 Ağustos 2024
- Yayınlayan: Avukat Devrim Bozkurt
- Kategoriler: Aile Hukuku, Tanıma ve Tenfiz Davaları
Türk vatandaşlarının yabancı ülkelerde (Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya vb.) boşanması. Boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve nüfusa işlenmesi. Boşanma kararı ile birlikte verilen tazminat, nafaka vb. alacakların tahsili.
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları bulundukları ülke hukukuna göre evli ise ve bu ülke hukukuna göre boşanmışsa ne olur? Bu boşanma kararının Türkiye’de nüfusa işlenmesi için mutlaka yabancı (Alman, Fransız, Hollanda, Belçika, Avusturya vb.) mahkeme kararının Türkiye’de mahkeme kararı alınması zorunludur.
Yabancı (Alman, Fransız, Hollanda, Belçika, Avusturya vb.) mahkeme kararının tanınması hangi mahkemeden istenir? Türk vatandaşları hakkındaki yabancı mahkemelerin verdiği boşanma kararının Türkiye’de uygulanması için Aile Mahkemesine başvurulur.
Hangi yerdeki mahkemeye başvurmak gerekir? Ankara, İstanbul, İzmir veya en son ikametgahın bulunduğu ya da evlendirme dairesinin bulunduğu şehirdeki Aile Mahkemesine başvuru yapılır. Taraflardan birinin avukatı, en son ikamet ettikleri veya evlendikleri il / ilçede bulunan görevli ve yetkili Aile Mahkemesine başvurur ve karşı tarafa tebligat yapılır.
Avukat sizden mahkeme kararının aslı ile birlikte apostil tasdikli bir suretini ister. Bunların dava dilekçesine eklenmesi zorunludur. Ayrıca kararın noter onaylı yeminli tercümesinin yapılması gerekir. Bu tercüme Türkiye’de de yapılabilir. Noter onaylı yeminli tercüme ayrıca dava dilekçesine eklenir.
Dava dilekçesi ve ekleri tamamsa mahkeme karşı tarafa (karı, koca) tebligat yapar. Tebligatı alan eski eş süresi içinde itiraz edebilir. Veya taraflar anlaşmışsa davayı kabul ettiğini beyan edebilir.
Tanıma davalarında en hızlı ve kestirme çözüm iki tarafın da ayrı ayrı iki avukat tutması olur. Bu şekilde yurtdışı tebligat sürelerinin işlemesi beklenmez. Aynı şekilde itiraz süresinin de geçmesi beklenmez ve hızlıca karar alınır.