Mayıs Ayı Kira Enflasyonu 2025

Mayıs ayı kira artış (enflasyon) oranı %48,73 olarak açıklandı. Kiralara %48,73 zam yapılacak.

TÜİK aylık Tüketici Fiyat Endeksi bültenini 5 Mayıs 2025 günü saat 10:00’da yayınladı.

2025 Mayıs ayı TEFE – TÜFE (yeni adıyla TÜFE – ÜFE) oranları TÜİK tarafından açıklandı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %37,86 arttı, aylık %3,00 arttı. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %22,50 arttı, aylık %2,76 arttı.

Aylık işyeri ve konut kira artış oranları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan “tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim” oranına göre belirleniyor.

2025 Mayıs ayı İşyeri kirası artış oranı nedir?

2025 Mayıs ayı için yasal artış oranı TÜİK’in ay başında açıkladığı oniki aylık ortalamalara göre TÜFE değişim oranına göre belirlenir. TÜFE artış oranına göre işyerleri için Mayıs ayı kira zammı oranı %48,73 oldu. İşyeri sahipleri Mayıs ayında %48,73 kira zammı yapacak.

2025 Mayıs ayı daire / konut kiraları artış oranı nedir?

Ev ve işyerleri için farklı oran uygulanmasını gerektiren kararname yürürlükten kalktığı için, mesken / konut olarak kullanılmak üzere kiralanan yerler için Mayıs ayı kira artış oranı aynı şekilde %48,73 üzerinden hesaplanır. Kiracılar Mayıs ayında %48,73 kira zammı yapacak.

Kira artışı hangi orana göre yapılır?

Mayıs ayı başında açıklanan oranlar aslında Nisan ayı sonu itibariyle elde edilen TÜİK verilerine göre belirlenir. Bu nedenle uygulamada bazı karışıklıklar ve sorunlar yaşanabiliyor.

Örneğin 1 Mayıs 2024 kira başlangıç tarihli kira sözleşmesinde kira artışının TÜFE oranına göre yapılacağı yazılıdır. Bu örnekte kiracılar Mayıs ayı yıllık enflasyon oranını aradığı için sıkıntı yaşıyor. Çünkü Mayıs ayına göre yıllık enflasyon oranı bir sonraki ay (Haziran ayında) açıklanıyor, Mayıs ayında değil.

En sık yapılan bir hatalı uygulama da yıllık enflasyon oranının kira zam oranı gibi düşünülmesi. Bu sadece kira sözleşmesinde kira artışının bu şekilde yapılacağı açıkça yazılı ise ve bu oran da on iki aylık ortalamalara göre belirlenen oranın altındaysa mümkün. Çünkü kira artışına yapılacak zammın sadece üst sınırı belirlidir. Sözleşmede üst sınırın altında zam yapılacağı yazılı olarak kararlaştırıldığı gibi hiç artış yapılmayacağı da yazılı olabilir.

Eğer kira sözleşmesinde kira artışının TEFE veya TÜFE oranlarına göre (ya da eski sözleşmelerde yazılı olduğu gibi Tüfe + Üfe ortalamasına göre) belirleneceği şartı varsa yine oniki aylık ortalamaların esas alınması gerekiyor.

Kanuna göre kira zam oranı on iki aylık ortalamalara göre enflasyon oranını aşmayacak şekilde serbestçe belirlenir.

Türk Borçlar Kanunu’nun kira artışı ile ilgili hükümleri:

E. Kira bedeli
I. Genel olarak
MADDE 343- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.

II. Belirlenmesi

MADDE 344 – Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında “tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını” geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının “tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim” oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından “tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim” oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.



Yazar: Avukat Devrim Bozkurt
Avukat Devrim Bozkurt 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 2000 yılından bu yana İstanbul Barosuna 23961 sicil numarası ile kayıtlı serbest avukat olarak çalışmaktadır. Avukatlık mesleğine kendisine ait DB Hukuk Bürosunda gerçek ve tüzel kişilere yasal danışmanlık ve dava takibi gibi hukuk hizmetleri vererek devam etmektedir.