Türkiye ‘den Taşınmaz Satın Almak İsteyen Yabancılar için Faydalı Bilgiler

Özet:

  • Yabancı Gerçek ve Tüzel Kişiler: Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye’de taşınmaz edinimlerine dair yasal sınırlamalar bulunmaktadır. Yani yabancılar dilediği gibi her taşınmazı satın alamaz.
  • Kanuni Sınırlamalar: Bu sınırlamalar, belirli bölgelerde taşınmaz edinimini kısıtlamakta ve belirli koşullara bağlamaktadır.
  • Yetkili Kurumlar: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, yabancıların taşınmaz edinim süreçlerini denetleyen ve yöneten kurumdur.

Koşullar:

  1. Edinim Şartları:
    • Öncelikle alıcı Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen ve ülkemizde taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilen ülke vatandaşlarından olmalıdır. Özetle, alıcının edinim şartlarını taşıması gerekir.
  2. Kanuni Sınırlamalar:
    • Yabancılar, kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla nitelik bakımından her türlü taşınmazı (konut, iş yeri, arsa, tarla vb.) satın alabilir.
  3. Taşınmazın Geliştirilmesi:
    • Yapısız taşınmaz, örneğin arsa veya tarla edinimi istisnai olarak kabul edilir. Dolayısı ile bu tip bir taşınmaz edinen kişilerin durumu farklıdır. Alıcılar, taşınmazın niteliğine uygun olarak iki yıl içinde geliştirilecek bir projeyi ilgili Bakanlık tarafından onaylatmalıdır.
  4. Askeri Yasak ve Güvenlik Bölgeleri:
    • Satın alınacak taşınmazın taşınmazın askeri yasak ve güvenlik bölgelerinde yer almaması gerekmektedir. Başka bir deyişle, yasak bölgelere belli mesafedeki taşınmazların yabancı ülke vatandaşlarına satışı mümkün değildir.
  5. İşlem Süreci:
    • Kısaca söyletecek olursak taşınmaz mülkiyeti tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senetle devir ve tescil edilir. Yani, alıcı ve satıcı taraf tapu dairesinin belirlediği gün ve saatte tapu memuru huzurunda bir araya gelerek imza işlemini gerçekleştirir.

2644 sayılı Tapu Kanunu’nun 18 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6302 sayılı Kanun ile değişik 35. Maddesi neyi değiştirdi? Bu kanun uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartı aranması uygulaması terkedilmiştir.

Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bilgilendirme broşürüne ulaşmak için:

Broşür Link / Direkt indir

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından hazırlanan işlem rehberine ulaşmak için:

Rehber Link / Direkt indir

Kaynak: https://www.tkgm.gov.tr/https://www.mfa.gov.tr/

Avukat

Devrim Bozkurt



Yazar: Avukat Devrim Bozkurt
Avukat Devrim Bozkurt 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 2000 yılından bu yana İstanbul Barosuna 23961 sicil numarası ile kayıtlı serbest avukat olarak çalışmaktadır. Avukatlık mesleğine kendisine ait DB Hukuk Bürosunda gerçek ve tüzel kişilere yasal danışmanlık ve dava takibi gibi hukuk hizmetleri vererek devam etmektedir.