Mirasçılık Belgesi – Veraset İlamı Nasıl Alınır?

Giriş

Mirasçılık Belgesi – Veraset İlamı nasıl ve nereden alınır? Miras bırakan (anne, baba, dede vb.) vefatından sonra miras açılır. Türkiye’de mevcut taşınır (bankadaki mevduat veya banka kasasındaki ziynet eşyası gibi) taşınmaz (ev, apartman dairesi, tarla, arsa gibi) mal varlıklarının mirasçılar arasında, miras payları oranında paylaştırılması gerekir. Bunların mirasçılar adına tapuda tescili gibi işlemler için Türk Medeni Kanunu md. 598 hükmüne göre mirasçılık belgesi (eski Medeni Kanundaki adıyla veraset ilamı) alınması zorunlu.

Noterden mi yoksa mahkemeden mi?

Özellikle yurt dışında yaşayan mirasçılar, kendilerine miras kalan mallarla ilgili ne yapmaları gerektiği hususunda çaresizlik yaşıyor. Gurbetçi vatandaşlar çoğu kez Türkiye’deki akrabalarına veya avukatlara danışmaktadır. Yurt dışında yaşayan mirasçıların da yukarıda bahsettiğimiz taşınır – taşınmaz malvarlığı toplamından oluşan tereke üzerindeki haklarının kendilerine teslimi veya tescili için mirasçılık belgesi* alması zorunlu.

* Sulh mahkemesi tarafından veya noterlikçe mirasçılık sıfatlarını ve miras paylarını gösteren bir belge.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşı mirasçılar arasında çifte vatandaş olan veya izin alarak vatandaşlıktan çıkmış mavi kart sahibi olanların bulunması gibi durumlarda noterlik tarafından mirasçılık belgesi düzenlenemiyor. Bu gibi durumlarda geriye tek çare olarak Sulh Mahkemesine müracaat kalıyor.

Nasıl başvuru yapılır?

Mirasçılardan birinin Sulh Mahkemesine müracaat etmesi yeterlidir. Mirasçılardan birinin müracaatı üzerine Sulh Mahkemesinin vereceği mirasçılık belgesinde (veraset ilamı) miras bırakanın vukuatlı nüfus kaydı incelenerek yasal mirasçıların kimliği ve miras payları gösterilir.

Kendi miras payını bu şekilde belgeleyen mirasçı tapu dairesine müracaat ederek miras payının tapu kayıtlarına işlenmesini ve kendisine tapu belgesi verilmesini talep eder. Miras bırakanın bankadaki döviz veya Türk Lirası cinsinden açılmış vadeli veya vadesiz mevduat hesaplarında bulunan paranın mirasçılar tarafından tahsili için bankalar tüm mirasçıların birlikte müracaat etmesini ister.

Türkiye’ye gitmek gerekir mi?

Noterden mirasçılık belgesi alınamaması veya bankadaki paranın çekilememesi gibi durumlarda çaresiz kalan mirasçılar (hangi ülke uyruğunda olursa olsun) Türkiye’de bir avukata müşterek vekaletname vererek bu sorunu çözer.

Mirasçılardan birinin bile bulunduğu şehre en yakın konsolosluktan çıkaracağı vekaletnameyi Türkiye’deki avukatına gönderdiği gün Sulh Mahkemesine müracaat edilerek en geç bir hafta içinde mirasçılık belgesi (veraset ilamı) alması mümkün.

Mirasçılar hangi avukata vekaletname vereceği hususunda kendi aralarında anlaşmakta zorlanır. Bu gibi durumlarda her mirasçının kendi istediği avukata vekalet vermesi mümkün. Özellikle bankadaki miras kalan paranın çekilmesi söz konusu olduğunda birlikte müracaat aranır. Bu şekilde birden fazla avukata vekalet verilecekse aynı şehirden seçilmesinde pratik yarar var.

Avukat Devrim Bozkurt

Kadıköy / İstanbul – Türkiye

Örnek Noter Mirasçılık Belgesi



Yazar: Avukat Devrim Bozkurt
Avukat Devrim Bozkurt 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 2000 yılından bu yana İstanbul Barosuna 23961 sicil numarası ile kayıtlı serbest avukat olarak çalışmaktadır. Avukatlık mesleğine kendisine ait DB Hukuk Bürosunda gerçek ve tüzel kişilere yasal danışmanlık ve dava takibi gibi hukuk hizmetleri vererek devam etmektedir.