Kripto Para, Blockchain, Bitcoin Avukat Görüşü
- 22 Nisan 2021
- Yayınlayan: Avukat Devrim Bozkurt
- Kategori: Makale & Haberler
Özellikle yaşanan inanılmaz değer artışları nedeniyle hem vatandaşların hem de yazılı ve görsel basının dikkatini çeken kripto para olgusu, Blockchain Teknolojisi ve özel olarak da ilk günden bu yana ön planda Bitcoin ile ilgili çok sayıda soru ve sorunla karşılaşıyoruz.
Dijital ortamda ortak kayıt verilerinin, kırılması imkansız denilebilecek bir şifreleme esasına dayalı olarak oldukça güvenilir şekilde saklanması Blockchain (Zincirblok) teknolojisinin temelini oluşturuyor.
Bu teknoloji kullanılarak, önceden belirli sayıda zincir blokları bilgisayar (grafik kartı) işlemcileri vasıtasıyla oluşturularak Bitcoin (BTC) olarak kullanıma giriyor. Bitcoin bloklarını oluşturan kişiler bunları bazen bir havuz vasıtasıyla bazen de borsa (aracı kurumlar) vasıtasıyla gerçek paraya (FIAT) dönüştürüyor. Bitcoin ile alışveriş ve para transferi yapan kişiler de döviz veya Türk Lirası para karşılığı üretilmiş coinleri satın alarak kullanıyor.
Kritpo Para / Borsa Mağdurları
Bitcoin özelinde bir yanda üreticiler diğer yanda ise üretilen coinleri alıp satanlar (trader) ve özellikle uluslararası ödeme aracı olarak kullananlar var. Yine de Bitcoin’i yatırım aracı olarak görenler çoğunlukta ve ortalama bir vatandaşın aşina olmadığı şekilde tamamen sanal ortamda gerçekleşen işlemler nedeniyle çok sayıda dolandırıcılık yaşanmakta, mağduriyetler artmaktadır.
Bitcoin vb. kripto paraların alınıp satıldığı yerel borsa (exchange) kurumlarının bilinçli veya bilinçsiz olarak batması, çökmesi veya sahiplerinin ortadan kaybolması halinde ise kitlesel mağduriyetler yaşanabiliyor. Bunun ilk örneği yıllar önce Japonya’da yaşanmış ancak hükümetin ve yargının müdahalesiyle Bitcoin fiyatlarındaki artış nedeniyle mağduriyet bir ölçüde giderilebilmişti.
Bitcoin kullanıcıları ve yatırımcıları aracı olarak kullanacakları yerel borsayı seçerken son derece dikkatli ve seçici olmalıdır. Günlük işlem yapmayanlar aracı kurumlar vasıtasıyla elde ettikleri Bitcoin’leri Blockchain Cüzdan hesaplarına aktararak bir ölçüde güvenliğe kavuşabilirler.
Aracı kurum seçilirken yeni ortaya çıkan borsalar yerine uzun süredir hizmet verenler tercih edilmeli, özellikle Türkiye’de kurulu olmayan (bazen adresi bile belli olmayan) aracılara itibar edilmemelidir.
Yüksek günlük kazanç veya düşük komisyon vaatleriyle Türk vatandaşlarından kripto para toplayan, Bulgaristan, Ukrayna gibi ülkelerde kurulu aracı kurumlarda yatırımlarını kaybedip avukat yardımı isteyen çok sayıda insan var.
Diğer taraftan uluslararası kabul görmüş büyük borsalarda (Bitfinex, Binance gibi) hesapları kilitlenen ve sahip oldukları coinlere erişemeyen insanlar de mevcut.
En baştan dolandırıcılık amacıyla kurulmuş yabancı borsalarda parasını kaybeden mağdurlara hukuki yardım sunmak nerdeyse imkansız. Ancak ülkemizde yaşanan ve Türk vatandaşlarınca yatırım yapılan çiftlikbank benzeri dolandırıcılık vakalarında Türk vatandaşı olan failler hakkında yasal takibat yapılması mümkün. Hatta yurtdışına kaçan bu kişilerin kaçtıkları ülkelerde dahi takip edilmesi mümkün.
Bitcoin yatırımını kaybetmeyen, ama çoğu kez KYC kuralları nedeniyle hesaplarına erişemeyen kişilere daha önce yardımcı olarak yatırımlarını kurtardık. Özellikle Binance gibi Türkçe web ara yüzü kullanarak çok sayıda Türk vatandaşından kripto para toplayan aracı kurumlar maalesef Türkçe müşteri desteği hususunda yetersiz kalmaktadır. Yabancı aracı kurumlarla iletişimin avukat aracılığıyla ve İngilizce olarak yapılması hesaba yeniden erişim kazanma süresini hızlandırarak, fiyat değişimine bağlı olası kayıpları minimuma indirecektir.
Yukarıda yazılı hukuki görüş genel bilgilendirme amaçlı olup, mağdurların mutlaka yerel bir avukattan hukuki yardım alması tavsiye olunur.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.