En İyi Avukat Nasıl Bulunur?

Herkes her zaman en iyi avukatı bulmak ister. Peki bu nasıl sağlanır? Yani, en iyi avukat nasıl bulunur?

Alanında en iyi avukatı bulmak kolay bir iş değil. En sık başvurulan yöntem ise arama motorlarından yararlanmaktır. Peki ama nasıl?

Arama Motorları (Google, Bing, Yahoo vb.) Vasıtasıyla Arama Yapmak

Yaklaşık %90 pazar payıyla en popüler arama motoru olan Google için bir kaç önerimiz var. Bu önerilerin çoğu Bing, Yahoo!, DuckDuckGo gibi diğer arama motorları için de geçerlidir.

Doğru terimlerle arama yapmak:

Dijital çağın getirdiği yararlardan biri de internet ortamındaki arama motorlarını kullanarak arama yapmak. Ama, sadece medya okur yazarlığı ileri seviyede olan kullanıcılar doğru terimlerle arama yapabiliyor. Buna karşılık çoğu acemi kullanıcı yanlış terimlerle yanlış sonuçlara ulaşıyor. Arama yaparken daha spesifik olun. Aramanıza ekleyeceğiniz, doğru seçilmiş her kelime arama motoruna yardımcı olur. Milyarlarca sonuç arasından seçim yapmak zorunda arama motorunun size sunacağı sonuçları mümkün mertebede daraltmakta yarar var.

+ ve – işaretlerini kullanarak arama yapmak:

Sonuçları daraltmak için – işaretini kullanarak istemediğiniz sonuçların önünüze gelmesini engellersiniz. Örneğin, avukat -hukuk bürosu şeklinde arama yapıldığında yalnız çalışan avukatlara ulaşma olasılığı artar.

Arama sonuçlarında mutlaka bulunması gereken bir sonuç istiyorsanız bunu da + işareti kullanarak yapın. Örneğin, avukat +istanbul barosu araması ile sadece istanbul barosuna kayıtlı avukat bulma olasılığı artar.

Tırnak (” … “) işaretlerini kullanarak arama yapmak:

Tırnak işaretleri arama motoruna sizin tam olarak ne aradığınızı anlama konusunda yardımcı olur. Avukat İstanbul yazarak arama yapmakla “avukat istanbul” yazarak arama yapmak arasındaki fark çok büyüktür. Tırnak işareti kullanmadan sadece – avukat istanbul – araması yapıldığında içeriğinde avukat ve istanbul terimleri bulunan tüm sonuçlar karşınıza çıkar. Aynı aramayı tırnak işareti kullanarak – yani “avukat istanbul” yazarak yaptığınızda bu iki terimin yan yana bulunduğu sonuçlara ulaşırsınız.

Yanlış terimlerle arama yapmayın:

Her şeyden önce 7/24 ulaşılabilecek ücretsiz danışma hizmeti veren bir avukat bulamazsınız. Bu tip aramalar sizi yanıltıcı adreslere yönlendirir.

Telefonla ücretsiz avukat danışma hattı aramanın yararı yok. Çünkü İstanbul’da baroya kayıtlı avukatların ücretsiz danışma vermesi kanunen mümkün değil.

Kadın avukat veya bayan avukat araması da aynı şekilde yanıltıcı yönlendirme riski taşıyor. Tabii herkes istediği cinsiyette bir avukatla çalışmakta özgür. Ama cinsiyeti ön plana çıkardığınızda alanında en iyi avukata ulaşmak zorlaşır.

Google arama motorunun sunduğu seçeneklerden yararlanın:

Google ile arama yaptığınızda varsayılan olarak size web sayfaları, görseller, videolar ve yerler gösterilir. Bunun nedeni arama motorunun tam olarak ne aradığınızdan emin olmamasıdır. Arama için kullanılan alanın hemen altında size sunulan seçenekleri değerlendirin.

Yukarıdaki görselde görüldüğü gibi arama motoru size tüm sorgu sonuçlarını gösteriyor. Eğer size yakın bir avukat arıyorsanız “Yerler” seçeneğini kullanabilirsiniz.

Google Chrome tarayıcısı size tam konumu kullanma seçeneği de sunar. Lokasyon (konum) sizin için önemliyse yukarıdaki görseldeki gibi bu seçeneği aktifleştirin.

Yukarıdaki gibi bir uyarı aldığınızda ise tarayıcınızın adres satırının içinde en sağda görülen ve üzerinde yatay çizgi bulunan simgeyi tıklayarak konumu yeniden etkinleştirin. Bkz. aşağıdaki görsel.

Popüler aramalardan kaçının:

En çok kullanılan (popüler) aramalar, çoğu kez web profesyonelleri ve bazen de kötü niyetli kişiler tarafından yönlendirilmektedir. İstenmeyen arama sonuçlarını elemek ve doğru sonuca ulaşmak her zaman daha fazla zahmetli olacaktır. Her şeyi google’dan beklemeyin.

Şimdi de en sık kullanılan avukat arama terimlerine bakalım.

Boşanma avukatı araması:

Sadece bu iki kelimeyle bir arama motorunun size istediğiniz sonuçları vermesi mümkün değil. Algoritmalarla çalışan arama motorları, kişiye özel sonuçlar getirmek için öncelikle size çeşitli seçenekler sunacak. Yani, tam olarak ne aradığınızı anlayabilmek için size önce resimler, videolar ve konumlar (lokasyonlar) gibi seçenekler karşınıza çıkacaktır. Resim veya video aramadığınıza göre Google haritaları veya web seçeneğini kullanarak size yakın bir avukata ulaşabilirsiniz.

Ya da boşanma davasının feri dediğimiz nafaka, velayet, tazminat gibi terimler ilave ederek aramayı daraltmayı deneyin. Bu şekilde web taraması yapıldığında avukatların bilgi notları veya makalelerini de görürsünüz. Böylece alanında daha tecrübeli avukatlarla çalışma şansınız artar.

Ceza Avukatı araması:

Ceza avukatı araması önünüze binlerce sonuç getirir. Yukarıda belirttiğimiz gibi daha spesifik olun. Ağır ceza avukatı araması olası sonuçları yeterince daraltmaz. Şikâyetçi (müşteki), mağdur veya sanık olduğunuz dava hangi suçla ilgili? Örneğin “Karşılıksız Çek Keşide Etme Suçu” nedeniyle mağdur veyak konumundaysanız aramanızda bunu belirtin. Böylece tam ihtiyacınız olan ceza avukatını bulma olasılığınız artar. Ayrıca “Siz şu davalara bakıyor musunuz? veya “Hangi davalara bakıyorsunuz gibi?” gereksiz diyaloglara gerek kalmaz.

Avukat İstanbul araması:

İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat sayısı Türkiye Barolar Birliğinin verdiği rakamlara göre 2023 yılı Aralık ayı itibariyle 62.587. Bu sayı bizim avukat olarak mesleğe başladığımız 2000 yılında 20 binli seviyelerdeydi. Yani 40 binden fazla yeni avukat bizden sonra baroya kayıt olarak avukatlık mesleğe başlamış.

İstanbul barosunun dünyanın en kalabalık barolarından biri olduğunu unutmayın. Bu arama size en az 50 bin seçenek sunar. İlk sayfada çıkan 10 veya 20 avukatı bile tek tek incelemek mesai kaybına neden olur. Aramanıza ilçe, semt bilgisi veya uzmanlık alanı ekleyerek arama sonuçlarını daraltmayı deneyin.

Bu kadar çok avukat arasından en iyi avukatı bulduğunuzu düşündüğünüzde de onunla hemen iletişim kurmak çok zor. Başlangıçta yazılı iletişimi tercih edin. Bu sizi not alma zahmetinden kurtarır. Aksi takdirde kiminle ne konuştuğunuzun birbirine karışmadan hatırlanması çok zor.

Kötü niyetli aracı ve dolandırıcıların tuzağına düşmeyin!

Avukat Sorgulama:

Tıkladığınız web sitesinin bir avukata veya hukuk bürosuna ait olduğundan emin olun. Unutmayın web adresi av.tr uzantısı ile biten sitelerin tamamı kesinlikle avukatlara aittir. av.tr uzantısını avukat olmayan birinin kullanması mümkün değil.

Ne var ki avukatların av.tr uzantısını kullanma zorunluğu kalktıktan sonra .com veya org. uzantılı çok sayıda web sitesi de çoğaldı. Emin olmak için yapmanız gereken Türkiye Barolar Birliği veya İstanbul Barosu web siteleri üzerinden sorgulama yapmak.

Avukat sorgulaması ile web araması üzerinden ulaştığınız avukatların kimlik ve iletişim bilgilerini kontrol etmenizde yarar var.



Yazar: Avukat Devrim Bozkurt
Avukat Devrim Bozkurt 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 2000 yılından bu yana İstanbul Barosuna 23961 sicil numarası ile kayıtlı serbest avukat olarak çalışmaktadır. Avukatlık mesleğine kendisine ait DB Hukuk Bürosunda gerçek ve tüzel kişilere yasal danışmanlık ve dava takibi gibi hukuk hizmetleri vererek devam etmektedir.